KUNDESIDER
Den helserettslige myndighetsalderen er 16 år. Dette betyr at ungdom som har fylt 16 år har rett til å få informasjon og ta avgjørelser om egen helse. Helsepersonellet har i utgangspunktet taushetsplikt overfor foreldre og andre pårørende til pasienter som er over 16 år. Unntaket er hvis helsepersonellet blir kjent med alvorlige forhold.
Skal barn betale egenandel for helsetjenester?
Barn under 16 år har rett på gratis undersøkelse og behandling i den offentlige helsetjenesten. Dette betyr at det offentlige dekker egenandelen. Likevel er det noen utgifter som må betales etter et besøk, for eksempel materiell til behandling, prøvetaking eller administrasjonskostnader. Dette er utgifter som alle må betale – inkludert mindreårige. Les mer om egenandelsunntakene hos Helfo. Det vanlige er at foreldre eller foresatte betaler disse utgiftene for barna, forutsatt at de er med til behandler eller vet at barnet er der. Vi gjør oppmerksom på at egenandel likevel kan måtte betales dersom man mottar tjenester fra en privat aktør som ikke har avtale med staten.
Unge pasienter mellom 16 og 18 år er per definisjon mindreårige, men er ikke fritatt fra å betale egenandel. De kan også bestemme selv om de ønsker at foresatte skal informeres eller ikke ved behov for helsehjelp. Forutsatt at det ikke er informasjon som er nødvendig for å oppfylle foreldreansvaret.
Kan mindreårige få purringer og påminnelser?
Ja, barn og unge kan få purringer og påminnelser – men de sendes uten purregebyr og inkassosalærer.
Ifølge vergemålsloven skal man i utgangspunktet være myndig og ha fylt 18 år for å inngå avtale om kreditt eller gjeld. De kan ikke utsette betaling eller inngå betalingsavtaler, fordi mindreårige ikke kan stilles til ansvar for dette.
Noen ganger hender det likevel at barn og unge kjøper noe de ikke har nok penger til. Ifølge loven skal fysiske varer leveres tilbake, men dette er da ikke mulig for mottatte tjenester.